BARKROOM

Health & medical treatment


Topic: 為何我家狗狗常常舔舌?

Reply
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • Hi,我家狗狗是貴婦狗,10歲。他天天無故在舔舌舔空氣的,沒有對象,舔過不停。每次都維持5分鐘左右才停止,起初以為是吃完飯有食物卡在牙齒,但有時不是在吃完飯後的時間也會,到底是為什麼呢?

    2,108

    Siu Ming
    Certified dog trainer

      留意返係最近出現,定係一直以黎係咁。

      舔舌舔空氣,可以有好多原因。

      如果無發現有食物卡住或無明顯傷口,可以留意返… 

      一般狗仔緊張或焦慮時都會有呢類行為,但如果環境各樣無大轉變,加上以往都無舔舌舔空氣既 history 的話,呢個可能性好低。

      另外可以留意會唔會係犬隻老年痴呆症或犬隻強迫症既其中一個 symptom。

      睇睇每日舔舌舔空氣既頻率﹑每次持續幾耐﹑能唔能夠自行停止;同埋都可以留意返佢會唔會有其他異樣,好似多左會圍圈咁行﹑開始有時叫都無咁大或咁快反應之類。

      Thanks for your reply Siu Ming🤗

      Hello

      狗狗都有呢個問題,但最經常舔自己對手,剛剛沖完涼都會舔,手仔都變晒啡色,叫一下停一下。最近連自己床仔同枕頭都舔,有冇方法令佢停止呢個行為??


      Dr_Vincent_Tse
      Veterinarian

        狗狗經常舔舌有很多原因,較常見的是因為腸胃問題。如果你的狗狗有肚寫或嘔吐,獸醫或會處方藥物處理腸胃問題,假若舔舌的情況有所改善,腸道問題可能是主因。另外,狗隻如感到頭暈, 也會有經常舔舌的情況發生。有些狗隻對特效止暈藥或止嘔藥也會有所改善。狗隻如有行為問題obsessive compulsive disorder( 簡稱OCD ) 也會有經常舔舌的情況發生, 但肚瀉嘔吐的情況不會跟隨。所以我們建議你應該帶他到獸醫檢查,找出原因,才能有效地控制病情及治療。

        Thanks Dr Vincent reply 🙂
        我狗狗沒有肚瀉及吐的情況,食慾也正常的,只是有無故舔空氣,也常常舔手的,但我發覺他有不小心尿到手的情況(男生),所以猜舔手是基於有尿。但舔空氣就不太清楚原因了。

      Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

      You must be logged in to reply to this topic.

      POPULAR TOPICS

      Viewing 5 topics - 1 through 5 (of 38 total)
      Viewing 5 topics - 1 through 5 (of 38 total)